03 okt Neem je eigen lunch mee: 3 gezonde recepten
Heb je moeite om tijdens een lange werkdag productief en energiek te blijven? Grote kans dat dat met je eetgedrag te maken heeft. Een gezonde lunch lost dit probleem op, maar voor veel mensen is het toch verleidelijk om in de pauze even snel een broodje te halen, of zelfs een hele maaltijd van de personeelskantine naar binnen te werken. Het kost je lichaam niet alleen ontzettend veel energie om dit te verwerken – waardoor je geheid last krijgt van een afternoon dip – je verliest hierdoor ook de controle over welke voedingsstoffen je precies binnenkrijgt.
Neem daarom voortaan je eigen lunch mee. Dit is een stuk goedkoper, gezonder en bovendien kan je er eindeloos mee variëren. Het kan namelijk een stuk interessanter dan die eeuwige bammetjes met kaas – dat bewijzen de volgende recepten wel:
Quinoasalade met noten
Quinoa is niet voor niets zo populair onder gezondheidsfreaks: dit kleine korreltje heeft namelijk een lage glycemische index, waardoor je lichaam de koolhydraten een stuk langzamer afbreekt. Hierdoor geeft het je lichaam veel langer energie, en kost het een stuk minder moeite om het te verwerken. Ideaal dus tijdens een lange werkdag! Ook noten geven je lichaam energie, en bovendien zijn ze goed voor je hart en cholesterolwaarden.
Voor deze lunch bereid je eerst 150 gram quinoa volgens de instructies op de verpakking. Giet de quinoa vervolgens af, laat het afkoelen en meng er vervolgens het sap van 1 citroen en 4 eetlepels olijfolie doorheen. Hak 5 walnoten fijn, ontpit een granaatappel, snijd 4 el bieslook en 4 el bosui fijn, en meng tenslotte alle ingrediënten door de quinoa. Breng de salade tenslotte op smaak met zout en peper. Een heerlijke lunch in een handomdraai!
Volkoren wrap met gerookte zalm en komkommer
Het is bekend dat zalm goed voor je is, maar waarom eigenlijk? Ten eerste bevat het veel onverzadigde vetten, welke je lichaam nodig heeft om goed te kunnen functioneren. De grote hoeveelheid eiwitten in zalm zorgt er daarnaast voor dat je spieren sterk en gezond blijven. Het vormt dus een uitstekende basis voor een verantwoorde en vullende lunch.
Gebruik de kaasschaaf om een halve komkommer in flinterdunne plakjes te snijden. Besmeer een volkoren wrap met een dunne laag roomkaas light, en verdeel er plakjes komkommer, de zalm en ten slotte waterkers overheen. Breng op smaak met zout en peper en rol de tortilla stevig op. Verpak de wrap in zilverfolie – zo blijft deze stevig bij elkaar.
Couscoussalade met kikkererwten
Gedroogd fruit bevat minder vitamine C dan vers fruit, maar wel een stuk meer voedingsvezels. Het is dus ideaal voor je stoelgang en een gezond hart. Eet ze wel met mate, want de hoeveelheid fruitsuikers kan je bloedsuikerspiegel uit balans brengen. Maak een grote hoeveelheid van deze salade, om er meerdere dagen van te kunnen eten. Couscous blijft lang lekker en is een gezonde, vullende basis voor een gezonde lunch.
Maak 250 gram couscous klaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Roer er een el ras-el-hanout doorheen. Laat de kikkererwten uitlekken en spoel ze af. Hak 8 zongedroogde tomaten, 4 gedroogde vijgen, 4 gedroogde abrikozen en een flinke hand zwarte olijven fijn en meng het samen met de kikkererwten door de couscous. Maak een dressing van olijfolie, citroensap en zout en peper.
Gezond eten op het werk ingewikkeld? Wij geloven er niet in. Bovenstaande recepten kosten je maximaal 10 minuten, maar geven je meteen veel meer energie voor een productievere werkdag. Probeer het maar eens!
Sorry, the comment form is closed at this time.