Heeft u diabetes mellitus type 1 of 2? En weet u niet meer wat u wel of juist niet mag en kan eten? Heeft u wel eens last van een hypo (te lage bloedsuiker < 4 mmol/L) of juist een hyper (te hoge bloedsuiker)?
Heeft u diabetes mellitus type 1 of 2? En weet u niet meer wat u wel of juist niet mag en kan eten? Heeft u wel eens last van een hypo (te lage bloedsuiker < 4 mmol/L) of juist een hyper (te hoge bloedsuiker)?
Wij stellen voor u een persoonlijk dieet op, afgestemd op uw huidige voedingspatroon, leefstijl en medicatie. De intensieve begeleiding bij mensen met diabetes zorgt voor mooiere, stabielere bloedsuikers. Dit leidt tot een prettiger leven met minder fysieke klachten doordat u weet wat u kunt eten en grip hebt op hypo’s en hyper’s. Ondanks de komst van betere pillen en nieuwere insuline kan de oorzaak van diabetes nog steeds niet bestreden worden. Samen met erfelijkheid is overgewicht één van de belangrijkste oorzaken. Vijf tot tien kilo afvallen is dan ook bij de meeste mensen met diabetes één van de eerste behandeldoelen. Hierbij wordt aandacht besteed aan veranderingen in de leefstijl (lagere energie inname, hoger energieverbruik) voor een langere tijd. Zo bestaat de kans dat u het gebruik van diabetesmedicatie nog even uit kunt stellen.
Als er sprake is van een verhoogde bloeddruk, wordt er tevens aandacht besteed aan de hoeveelheid zout die u binnenkrijgt. Hoe langer iemand diabetes heeft, des te groter de kans op complicaties. Complicaties als gevolg van diabetes zijn afwijkingen aan ogen (retinopathie), hart- en bloedvaten, nieren, zenuwen en voeten. Dit wordt jaarlijks gecontroleerd zodat de voeding en medicatie bij bv. een verminderde nierfunctie tijdig kan worden aangepast.
Gedurende de hele behandelperiode is er aandacht voor het voorkomen van acute klachten, zoals hypo’s (= laag bloedsuiker) en hypers (= hoog bloedsuiker). Hierbij is het belangrijk dat mensen met diabetes een goed inzicht hebben in de hoeveelheid koolhydraten (= suikers en zetmeel) in voedingsmiddelen en wat het effect hiervan is op de bloedsuiker. Deze kennis over koolhydraten komt ook goed van pas als u insuline moet gaan gebruiken.
De basis van goede diabeteszorg wordt gevormd door goed onderbouwde voedingsadviezen, gebaseerd op de meest recente literatuur. Zowel Marijn van Meel, Carin de Vries als Ingrid van Bommel hebben de post HBO-opleiding ‘Voeding en Diabetes’ gevolgd waardoor ze gespecialiseerd zijn in de behandeling van diabetes.